200 g kerekszemű rizs
1 db vöröshagyma
1 db piros kaliforniai paprika
100 g gomba
2 db paradicsom
50 g zöldborsó
50 g zöldbab
50 g karfiol
4 dl zöldség alaplé
1 teáskanál őrölt paprika
1 csipet sáfrány
só
olívaolaj
citrom
A hagymát felaprítjuk. A kaliforniai paprikát felkockázzuk kb. 0,5 cm-es kockára, a gombát felszeleteljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.
Felmelegítünk egy kevés olívaolajat egy serpenyőben, beletesszük a felaprított vöröshagymát, kaliforniai paprikát, gombát. Megsózzuk, és kb. 10 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és még 5 percig pirítjuk.
A fűszerpaprikát és a sáfrányt egy pohárba tesszük, hozzáadunk egy evőkanál vizet, és simára keverjük. A fűszeres vizet a serpenyőbe öntjük, összekeverjük, és kb. 3 percig főzzük.
Adjuk a rizst a paellához, keverjük össze, és pirítsuk kb. 1 percig. Öntsük fel forró zöldség alaplével és keverjük össze. A zöldség alaplének jó sósnak kell lennie, hogy kellően sós legyen a paella. Ha kell, adjunk hozzá sót, végül adjuk hozzá a zöldborsót, zöldbabot, és a kis rózsákra szedett karfiolt.
A zöldséges paellát kis lángon főzzük kb. 20 percig, míg a rizs magába nem szívja a folyadékot.
Ha a folyadék elpárolgott, takarjuk le egy konyharuhával és pihentessük 10 percig tálalás előtt.
Ha kell, a hagymát elhagyhatjuk. Citromgerezdekkel díszíthetjük.